Tenyésztés

Tenyészteni – könnyű vagy nehéz?

 

Mi lehetne könnyebb, mint tenyészteni? Két kutyát párosítunk aztán 60-63 nap után megvan az alom, majd 8-10 hét után eladtuk a kölyköket és mindenki elégedett.

 

Ez tényleg így van?

 

Először is azt kell számításba venni hogy: mint tenyésztő igen nagy felelősséged van azokkal szemben akik megveszik tőled a kölyköt. 12-14 évig.

 

Miért? Mert te vagy az oka annak, hogy a kölykök megszülettek és mert te adtad el őket.

Hogy tiszta lehessen a lelkiismereted mindent meg kell tenned azért, hogy biztos legyél benne, te megtettél minden tőled telhetőt azért, hogy jó kutyákat tenyéssz, amikor azokat a kölyköket világra hozattad.

Ha azt nem teszed, akkor nem vagy egy felelőségteljes tenyésztő, csak egy kutya szaporító kereskedő és elveszted hiteled.

Az messze nem elég, hogy szereted a kutyádat és megfelel annak a pár szabálynak amit a kennelklubbod állít a tenyészthető kutyákkal szemben. Hivatalosan megfelelhetsz az előírásoknak, megkapod a törzskönyvet a kölyköknek, de valóban boldoggá tetted a kölyökvevőidet akkor is amikor felnőttek a kölykök? Nem olyan jópofa amikor a mérges és csalódott vevőid felhívnak vagy emaileznek mert becsapva érzik magukat és követelik, hogy vállald a felelősséged, add vissza a pénzüket, vedd vissza a kutyát vagy mit akarhatnak tőled ami kielégíti őket és úgy érzik, hogy vállalod a tenyésztői felelősségedet a hibás kutyáért. Aztán van más szempont is: néhány azokból a rossz kutyákból esetleg tenyésztésbe lesz véve és a hibás geneket terjeszti tovább. Akkor tudod magasan tartott fejjel, büszkén állítani azt, hogy te biza előrevitted a fajtát?

 

Ahhoz, hogy tenyéssz nagy tudásod kell legyen a fajtáról. Nemcsak a sztenderdet kell ismerned és a fajta különleges tulajdonságait, de ismerned kell a vérvonalakat, azoknak a kutyáknak az őseit akiket tenyészteni akarsz. Ha nem ismered mindezt, akkor segítséget kell kérned valaki olyantól, aki szakértője a fajtának, hosszú tapasztalata van és kutyáival bebizonyította már, hogy valóban ért a fajtához.

 

Mikor két kutyát pároztatsz, nemcsak azt a két kutyát pároztatod, de az apjukat, anyjukat, nagyszüleiket, az összes mögöttük levő kutyát. A legtöbb jótulajdonság és hiba is második generációban mutatkozik, átugrik egy generációt. Ezért olyan fontos, hogy ismerd azoknak a kutyáknak a hátterét, akiket tenyészteni akarsz. Egyáltalán nem elég az, hogy te szereted a saját kutyádat, vagy hogy nyert címeket, versenyeket, és nincs diszpláziája. Két látszólag nagyon jó kutya után jöhetnek rossz utódok.

Ez azokat sújtja akiknek eladtad a kölyköket. Az új tulajdonos lesz majd szomorú és csalódott, vagy kell majd csomó pénzt az állatorvosra költenie, talán el is altattatnia a kutyát.

 

Az emberek gyakran dicskednek a kiállítási eredményeikkel. A vizslák legtöbbször kevesen vannak a kiállításokon (könnyű nyerni) és sok bírónak fogalma sincs hogy is kell egy igazi vizslának kinéznie vagy viselkednie. Cafrangos címeknek nincsen értékük. De az emberek csodálják őket és úgy hirdetik a kölykeiket, mint hihetetlenül kíváló minőségűeket, csak mert a szülőknek vannak címeik. Sokan tenyésztenek kutyákkal akik nyernek attól függetlenül, hogy a kutya hogy néz ki vagy milyen a természete. Ne figyelj a címekre, a kutyára magára figyelj és a hátterére, törzskönyvére, ismerd meg jól mielőtt elhatározod érdemes e tenyésztésre.

 

A magyar vizsla – mint minden más fajta is – egyedi és egyedi tulaljdonságokkal rendelkezik, ez teszi őket MAGYAR vizslává. Ha nem ismered ezeket az egyedi tulajdonságokat akkor akár keverék kutyákat is tenyészthetnél, azok is lesznek olyan aranyosak és jók.

 

Van néhány speciális tulajdonsága a rövidszőrű magyar vizslának amit ismerni és felismerni tudni kell.

Először is az igazi vizslának sztederdben előírt kinézetének kell lenni, tipikus vizsla természetének és tipikus vizsla vadásztulajdonságainak. Csak ha ez a három dolog együtt megvan a kutyában akkor magyar vizsla.

 

Kinézet:

Az első amit az ember lát az a szín.

Magyar sztenderdben a színt zsemlesárgának írják ami zsemlesárgát jelent. Ezt különösen ki akarom emelni most amikor egyre több a vörös és vörösbarna kutya amit magyar vizslának hívnak. Sajnos a magyar sztenderd angol fordítása hibás a színnél mivel a “russet gold” (rozsdás arany) nem korekt fordítása a zsemlesárgának.

A szőrzet mindig rövid, sima.

Hátsó végtagok szögelése:

A hátsó végtagok közepesen szögeltek, nem túlságosan mint más vadászkutyáknál, egy tény amit ma sajnos sok bíró nem tud vagy nem vesz figyelembe.  

 

A farok tűzése és tartása is igen fontos lett ez utóbbi években. Egyre több túl magasan tűzött farkú vizsla van, akik hátvonaluk fölé emelik farkukat. A magyar vizsla farka a standard szerint alacsonyan tűzött és soha nem hordhatják a hátvonal felett. Randa, nem vizslatipikus az a farok, melyet - mozgás közben látható főleg - szinte a hátukra kanyarítanak, mint egy foxterrier. Ez egy kizáró hiba vizslánál, mégis megkapják az ilyen kutyák a CAC, CACIB, Champion címeket a bíróktól az egész világon. Vannak akik azt állítják, hogy ez kizárólag abból ered, hogy manapság nincs kupírozva a vizslák farka, ami egy valótlan állítás. A magasan tűzött és hordott farok genetikai hiba, nem a farok hosszától függ és igen dominánsan öröklödő.

A feje és tekintete/kifejezése a magyar vizslának szintén nagyon speciális:

Nagyon egyedi nemes fejük van egyedülállóan inteligens, emberi tekintettel, keves és szeretetteljes a pillantásuk. A szemükkel beszélnek, ez annyira más mint a többi kutyafajtáknál. A fej vonalai mindenhol kissé lekerekítettek, nem szögesek, élesek, nem ilyen:  

A vizsla egy elegáns de erős kutya. Na most ez mit jelent? Ne olyan erős legyen, mint egy rottweiler, és ne olyan finomcsontú, mint egy agár. Nagyon harmónikus test, egyenes, vízszintes hát, alacsonyan tűzött farok amit soha nem emelhetnek a hát vonala fölé, kerek mancsok. Itt is minden vonal kerekített, nem szögletes.

A rossz és jó vizslákat képekkel illusztrálom, remélve, hogyígy jobban érthető lesz miről is beszélek.

 

Ez egyáltalán ugyanaz a fajta????

 

Figyelemreméltó: mindegyik kutya díjakkal, címekkel tele

 

A kutyák névtelenek, tudatosan, mert sem a származásuk, sem a nevük nem a lényeg, hanem az, hogy a képek össze legyenek hasonlítva a standarddal.

Tipikus, szép kan

Ez egy gyönyörű magyar vizsla kan, az erő az eleganciával harmóniában, egyenes hátvonal, jó szögelések elől s hátul, jó mellkas, farok, nemes fej és szép szín.

Tipikus, szép szuka

Szép szuka, vízszintes, egyenes háttal, fajtajellegnek megfelelően nemes fej és kifejezés, jó szögelések elől s hátul, szép szín.

Nem tipikus, csúnya kan

 

Már a színe is diszkvalifikáló hiba ennek a mahagóni vörös kannak. A fej túl nehéz, a hátvonal nem egyenes, a hátsó szögelések túlzottak, a farok túl magasan tűzött és hordott.

 

Nem tipikus, csúnya szuka

Egy példa egy teljesen hibás típusu szukára. Mahagóni vörös szín, szögletes vonalas, aránytalan fej túl keskeny arcorri résszel, fajtajellegnek abszolút nem megfelelő arckifejezés, túl kevés szögelés elől, túl magasra nyúlt test, a farok katasztrófálisan magasan tűzött s hordott.

Néhány kép szép és hibás fejekről, kifejezésről

Szép kanfejek

Csúnya kanfejek

 

Szép szukafejek

Csúnya szukafejek